Майсторът на съдовете Светослав Полименов Ковачев е роден 1957г. в гр. Добрич - Североизточна България наречена Добруджа. Плодороден край със запазени и до днес народни и художествени занаяти.

Г-н Ковачев е потомствен майстор и от 19 годишен се занимава с дървопластика и дървостругарство. На 26 години е приет в Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти. Участва в редица изложения и на всички е удостоен с престижни награди. През 1997г. е поканен в Санкт Петербург - Русия на международна изложба "Нетрадиционни методи на лечение ", където получава сертификат за лечебно-профилактично въздеиствие на съдовете , което е установено от международна комисия медици.

Носител на два златни медала от изложението East - West EVROINTELECT 98 -99г.

В творческата си работа майсторът запазва изцяло Добруджанския стил - неговата изящност и функционалност.
Технологията на изработването се състои от:
1. Внимателното подбиране на дърветата от самия майстор / мястото , където са расли са от голямо значение /.

2. Дървесните трупове се накъсяват на определена дължина и се сушат в естествена среда 4 - 5 години.

3. Първична заготовка , изваряване на заготовките под малко налягане и отново естествено сушене .

4. Същинската им изработка е на струг с ръчно водене на ножа при обороти достигащи 6000 , което не се практикува от други майстори поради риска , но дава възможност за по пластична форма на предмета.

5. Заключителната работа се състои в перфектно изшлайфане на съда и нанасяне на натурален пчелен восък , което предава не само декоративно , но и функционално предназначение т.е използването им в бита.

Почистват се добре със зехтин или течен парафин , а по желание могат да бъдат и предварително пропити със същите .
Предпочитан материал от майстора е орех , но с удоволствие обработва и плодни дървета - кайсия , череша , круша , слива и други .
Процесът на обработка е дълъг , рискован и труден , но крайният резултат го оправдава .

Стремежът на майстора е да вплете така , изящната и функционална форма в естествената красота на дървото , че максимално добре да се види какво е създал най - великият творец - Природата . Така се получават неповторими неща приятни не само за окото , но и за душата .

Ако всичко това представлява интерес за Вас не се колебайте да се свържите ( можете да го направите на руски , френски или английски език ).


България
град Добрич п.к. 9300
ул. "изгрев" 4A
Светослав 
Полименов 
Ковачев

E-mail:	svpk57@yahoo.com
	s_kovatchev@abv.bg

тел.: +359 58 603 659
мов.: +359 899 589 759

 
   
Home | Info | Produce | Awards | Gallery | Garden Sculptures